Wolkje logo

CASSETTE

cassettebandje Walkman

De Compact Cassette is een medium voor geluidsopname dat vanaf de jaren ’70 tot eind jaren ’90 populair was naast de vinylplaat en de Compact Disc. Hoe is deze populair geworden en waarom kom je ze tegenwoordig nooit meer tegen?

Door Emile Witteman, 9 februari 2014


Een cassette is een geluidsdrager die een lint bevat waarin een sequentie van magnetische velden zijn verwerkt. Het lint wordt over een metalen kop getrokken die de magnetische druk omzet in een elektrisch signaal dat ermee overeenkomt. Dit signaal wordt vervolgens versterkt en naar de speakers doorgevoerd, die het dan omzetten in verschillen in luchtdruk, die in combinatie met tijd geluid veroorzaken. In praktijk is het geluid verre van perfect, aangezien het magnetische lint niet betrouwbaar is in het exact vasthouden van een analoog signaal en de informatie is vastgelegd als een opeenvolging van momentopnamen, in plaats van een constante golfbeweging, zoals bij vinylplaten wel het geval is.


Ondanks het feit dat de geluidskwaliteit te wensen overlaat, zijn de cassettes wel aangeslagen en waren ze vooral in de jaren ’80 erg populair. Dit kwam door een doorbraak van Sony, die met de Walkman de eerste draagbare muziekspeler maakte met een koptelefoon. Omdat een cassette klein was, licht was, goed tegen een stootje kon en ongeveer een uur aan muziek kon bevatten, werd de Walkman al snel een succesvol apparaat en is het de aansporing geweest tot de grote populariteit van draagbare apparatuur, zoals de discman in de jaren ’90 en daaropvolgend in de jaren ’00 de MP3-speler.


Ook omdat het eenvoudig was om zelf een opname op een cassettebandje te maken door bijvoorbeeld een radio-opname of een ander cassettebandje over te nemen, zodat je een persoonlijke mix kon samenstellen heeft aanzienlijk bijgedragen aan het succes. Zo heeft bijvoorbeeld het muziekgenre punk zijn niet verwaarloosbare aanwezigheid op de muziekmarkt te danken aan het feit dat deze niche muziek eenvoudig gedeeld kon worden door cassettes te kopiëren. Dit is vergelijkbaar aan hoe de laatste tijd er heel veel gevarieerde bands groot en bekend kunnen worden, doordat muziek op het internet eenvoudig verspreid kan worden, zonder dat er tussenkomst van een platenmaatschappij nodig is.


De Compact Cassette heeft een zeer belangrijke bijdrage aan de wereld van geluidsopnamen geleverd en heeft de manier waarop we vandaag naar muziek luisteren aanzienlijk veranderd. De technologie is vandaag de dag echter hopeloos verouderd en is vervangen door betere apparatuur, maar de cultuur die het heeft beïnvloed bestaat nog steeds.


Bronnen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_cassette

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_tape

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_tape_sound_recording