Wolkje logo

FLASH

Het heeft het internet gevormd naar wat het nu is, maar toch wordt het zeer breed gehaat onder professionals. Wat is Flash en wat voor een invloed heeft het gehad?

Door Emile Witteman, 2 maart 2014


Flash, een project dat in de jaren '90 is ontstaan en in 1996 door Macromedia is uitgegeven, totdat dit bedrijf werd overgenomen door Adobe, is een platform voor een combinatie van interactieve applicaties. Het is voornamelijk succesvol geworden door de de mogelijkheid om interactiviteit toe te voegen aan het toen nog jonge internet. Tegenwoordig wordt het steeds minder gebruikt en heeft Apple zelfs besloten het überhaupt niet meer te ondersteunen op hun mobiele apparaten, omdat ze minder afhankelijk wilden zijn van Adobe. Bovendien fungeert HTML5 als een uitstekende vervanging, die meer functies heeft en bovendien minder veeleisend is voor de onderliggende hardware.


Flash kan voor veel doeleinden gebuikt worden, en is ook vaak gebruikt als software om mee te animeren. Deze animaties bleven vaak vrij eenvoudig van stijl, omdat aanzienlijke 3D effecten niet (praktisch) mogelijk waren. Deze simplistische stijl sloeg echter wel aan op het internet, zoals onderstaande video aantoont.
Flash was samen met andere programma's als Pivot Animator en anderen een van de programma's die hebben bijgedragen aan het succes van korte 2D geanimeerde filmpjes, wat één van de pijlers waar het internet van tegenwoordig op is gegroeid, met korte, grappige filmpjes van ongeveer drie minuten. Dergelijke filmpjes zijn in sommige gevallen zelfs zo populair geworden dat er zendtijd voor ze werd ingelast op de televisie. Twee voorbeelden daarvan zijn Kud en Kabouter Wesley.


Ook op websites zoals Newgrounds zijn hele mooie animaties (en andere media, zoals games) te zien, die met Flash gemaakt zijn.


Helaas is de grap en de nieuwigheid van Flash snel aan het afnemen en alhoewel de filmpjes vandaag de dag nog steeds succesvol kunnen worden, zie je filmpjes zoals de eerste niet vaak meer populair worden. Er is inmiddels betere software beschikbaar, waar eenvoudiger leuke dingen mee gemaakt kunnen worden. Toch heeft bijgedragen aan onze huidige manier van interacteren met het internet en zal het zeker genoemd worden in beschrijvingen van het vroege internet.