Wolkje logo

MUZIEK

oog

Sfeer, dat is waar het medium muziek voornamelijk voor dient. Het zet een medium kracht bij als het goed is of kan het breken als het niet goed uitgevoerd is. Als je een soundtrack hoort van een film, game of ander medium, kun je je meteen weer alles ervan herinneren. Luister maar naar onderstaand stuk.

Door Emile Witteman, 9 maart 2014Lux Aeterna van componist Clint Mansell is geschreven om te dienen als themamelodie vooor de film Requiem for a Dream, een film die gaat over een aantal mensen in New York, die met verscheidene drugs in contact komen, waardoor hun leven steeds meer en sneller ontspoort. De muziek draagt hier aanzienlijk bij aan de immersie en maakt het slot van de film nóg dramatischer.


De sterke dramatische indruk die Lux Aeterna achterlaat heeft ervoor gezorgd dat het stuk ook in andere media terug te vinden is, zoals bijvoorbeeld trailers van Lord of the Rings: Two Towers en Sunshine.


Vanaf 1:40:

Vanaf 2:41:Lux Aeterna was gecomponeerd met het doel de beluisteraar een ongemakkelijk gevoel te geven, door anders zo geruststellende strijkinstrumenten scherp en koud te laten klinken. Dit komt overeen met hoe Requiem of a Dream in het begin aardig en interessant is, maar naarmate de tijd verstrijkt deze steeds ongemakkelijker, maar ook fascinerender en beter wordt.

Hoe het stuk in de trailer van Sunshine wordt gebruikt, is echter totaal verkeerd. Hier wordt de impressie gewekt dat ze even wat dramatische muziek nodig hadden voor een trailer van een aardige, maar niet bijzonder geweldige actiefilm, vergezeld van een flinke dosis explosies. Het hele punt van het Lux Aeterna wordt opzij gezet, waardoor het effectief op het niveau een "normaal spannende melodie zonder verhaal" komt.


Lux Aeterna is een heel bijzondere compositie, die bijna iedereen wel kent, maar heel vaak niet de oorsprong en het idee erachter weet. Het is spannend, dramatisch en sfeervol en zal waarschijnlijk nog vaker terugkomen in verscheidene media om er sfeer aan toe te voegen.