Wolkje logo

FOTO'S

Kiev is de laatste tijd uitgebreid in het nieuws. De kranten staan er vol van en je kunt er nergens omheen. Ook foto's van alle oproer zijn overal te vinden. In deze blogpost worden een aantal van deze foto's nader bekeken en ontleed.

Door Emile Witteman, 23 februari 2014


Op deze foto zie je een man die met een koevoet een deur openmaakt. Wat gebeurt hier precies?

(Houd je cursor boven de afbeelding om deze te vergroten.)

Man met koevoet opent deur

Het is hier duidelijk dat de hoofdpersoon van deze foto de ruimte achter de deur wilt betreden. Zonder achtergrondinformatie is echter niet op te maken wat hier gaande is. Deze man zou zomaar een inbreker kunnen zijn die een waardevolle buit achter deze deur verwacht te vinden.


In de praktijk is het echter anders. Deze man probeert een deur te openen die leidt naar een kantoorruimte van een politieke partij die voor de huidige president is. Deze informatie apart brengt het verhaal over, maar los van de foto raakt het de lezer niet. Pas nadat je dit in combinatie met de foto ziet, is het duidelijk hoe deze persoon klaarblijkelik zijn weg het gebouw in heeft gevochten en nu uit alle macht probeert de huidige regering ten val te brengen, kostte wat kost.


Op de volgende foto is een beeld te zien van een botsing tussen de opstandelingen en de oproerpolitie.

Botsing tussen oproerpolitie en demonstranten

Op deze foto is de situatie al wat beter in te schatten dan bij de vorige. Er is duidelijk te zien dat er een soort van opstand gaande is. Ook worden er meteen associaties opgeroepen met afbeeldingen van Romeinse legioenen in Asterix & Obelix stripboeken. Het is echter niet meteen duidelijk wie hier tegen wie vecht.


Als je hier weer de achtergrond van de opstand in Kiev erbij neemt en wat beter naar de foto gaat kijken, zul je links in de foto de zwarte helmen met maskers van de oproerpolitie vinden. Ook de mensen onder de schilden lijken zwarte pakken te dragen, wat duidt op een identiteit als oproerpolitie. Zo wordt het duidelijk dat de politie met zwaar geschut optreedt om de demonstranten tegen te houden.


Deze foto is subjectief. De oproerpolitie wordt hier in een kwaad daglicht gezet en vergeleken met de (slechte) Romeinen in stripboeken.Beide foto's zijn van deze bron gekomen.